Tinta Könyvkiadó

Leírás Részlet a könyvből Előszó

Eőry Vilma, Kiss Gábor, Kőhler Klára: Magyar értelmező alapszótár diákoknak
A leggyakoribb és legfontosabb 2000 magyar szó magyarázata példamondatokkal

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Eőry Vilma, Kiss Gábor, Kőhler Klára: Magyar értelmező alapszótár diákoknak

228 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789634092025
2019

A Magyar értelmező alapszótár diákoknak egynyelvű értelmező szótár, megmagyarázza, értelmezi a szavakat, azaz megadja a jelentésüket, bemutatja a használatukat. 

A szótár a magyar nyelv gerincét alkotó leggyakoribb 2000 szót dolgozza fel. A mindennapi beszédben használatos alapszavak, a magyar nyelv leggyakoribb és legfontosabb szavai találhatók meg benne. 

A szerkesztők sok szempontot figyelembe vettek a szókincs-minimum összeállítása során. A szótárba bekerültek a mindennapi társalgásban legtöbbször előforduló szavak, a bennünket körülvevő világ tárgyainak nevei és a naponta végzett cselekvések megnevezései.  

A szavak jelentését példamondatok világítják meg. A szótár eredményes használatát, a szókincsbővítést, a szavak gyors elsajátítását és bevésődését a szótár ábrái, rajzai is segítik. 

A kötetet a szerkesztők elsősorban a magyar kisiskolásoknak szánják. Az ő szókincsük bővíthető és szóértésük pontosítható a szótár segítségével. A tanulók a szótárral az egyéni szókincsükbe korábban már beépült szavak gyakoribb jelentései mellé a szavak általuk eddig ismeretlen, ritkább jelentéseit is elsajátíthatják. 

Az alapszótár igen hasznos a magyart mint idegen nyelvet tanulók számára is. Ezt tekintve az egynyelvű tanulószótárak típusába tartozik. A szótár szókincse elegendő az idegen ajkúak számára ahhoz, hogy a mindennapi magyar nyelvű társalgásban részt vegyenek. 

A Magyar értelmező alapszótár diákoknak című könyvet a TINTA Könyvkiadó, a magyar egynyelvű szótárak legnagyobb kiadója jelenteti meg. A kiadó magas színvonalú szótárait számos díjjal tüntették ki: MTA Kiváló Magyar Szótár, Budai Díj, Pro Cultura Díj, Fitz József-díj. 


TINTA szótárak sorozat 4. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.